Időkorlát Lejárt!

A vásárlási időkorlát lejárt a következő vásárlásánál:

Hamarosan lejár az időkorlát

jegyek vásárlási időkorlátja 01:00 percen belül lejár.
Ezután a foglat helyeket más megvásárolhatja Ön elől.

BROADWAY.HU

Ez az esemény már megrendezésre került, így jegyet már nem tudsz vásárolni rá. Ha részt vettél az eseményen, írj róla értékelést, vagy olvasd el, mások mit mondanak róla!

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Végvárak, vitézek


Müpa

2024. április 20. 15:00

Kalandos táncszínjáték Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényének ihletésére.

Kard ki, kard! Magyar vitézek, török és német ellenfél, virtuskodás és párviadalok, vitézi portyák és lángoló szerelmek. Ezekről is szól sokunk meghatározó könyv-, illetve filmélménye, A koppányi aga testamentuma. Mindez azonban csak kiindulási alapot jelent a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kifejezetten fiataloknak szánt táncszínjátékához, amelyben a történelem és a mai kor valósága egy színház a színházban előadás során találkozik, s ahol a szereplők felváltva kalandoznak a régmúltban, illetve a jelen világában.

Fekete István török hódoltság idején játszódó kalandregénye sok-sok generáció ikonikus olvasmánya, népszerűsége csúcsát pedig alighanem az 1967-es filmváltozat bemutatásával érte el. A Magyar Nemzeti Táncegyüttest vezető Zsuráfszky Zoltán nem először foglalkozik történelmi témával, ám ezúttal alkotótársával, Zs. Vincze Zsuzsával a hagyományos táncszínpadi történetmesélés kereteit kitágítják: A koppányi aga testamentumát előadni készülő társulat mindennapjaiba, a színházi kulisszatitkokba is beleshetünk, miközben a népek és kultúrák együttéléséből fakadó konfliktusairól megfontolásra érdemes tanulságokkal találkozunk. A táncszínjáték zenéjét a Söndörgő tagjaként is ismert zeneszerző, Eredics Benjamin írta, akinek Végvárak, vitézek című műve díjat nyert a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán. A zenei világ a hódoltságkori miliőt a népzenével, a modern hangszeres effektusokat a tánczene temperamentumával vegyíti. A régmúlt és a jelenkor szálai végül összefonódnak, miközben alapvető erkölcsi igazságokat ismerhetünk fel, például az ellenfél tiszteletét, egymás megbecsülését vagy akár az igaz barátság fontosságát. Az ifjúságnak szánt előadásban látványos és virtuóz táncokat, színes, izgalmas színpadképeket láthat a közönség.

A bemutató a Liszt Ünnep keretében a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

Korosztály: 9-99 év
Rendező: Müpa

zene: Eredics Benjamin

népzenei szerkesztő
Rossa László
Papp István Gázsa
a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara

látvány: Iványi Marcell
díszlet: Tóth Kázmér
animáció: Lőrincz Attila, Szappanos Ádám
videótechnika: Konta Boáz
moderntánc-instruktor: Topolánszky Tamás

a koreográfus munkatársa
Paput Júlia
Sánta Gergő
Tompa Attila
Tókos Attila

koreográfus: Zs. Vincze Zsuzsa, Zsuráfszky Zoltán
társrendező, forgatókönyv, jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa

rendező: Zsuráfszky Zoltán